Mikä on Parterri?

 

Parterri on yhden naisen puutarhayritys. Parterri tekee pihasuunnitelmia erityisesti omakotitalopihoille sekä hoitaa erilaisia puutarhurin töitä. Täältä Parterrista-sivustolta löydät yhteystiedot, kuvia tekemistäni suunnitelmista sekä linkin blogiini. Puutarhurin jorinat-blogiin olen kerännyt hyödyllisiä linkkejä taimia etsivälle. Blogista voit lukea puutarhaan ja ympäristöön liittyviä tekstejä, joita kirjoitan toisinaan usein ja toisinaan vähemmän usein. Blogista löytyy myös linkkejä muihin puutarha-aiheisiin blogeihin, joissa voi käydä ihailemassa ihania kuvia ja innoittua itse puutarhatöihin.

 

Mitä tarkoittaa sana parterri?

Sana parterri on suomalainen versio ranskan sanasta par terre, joka tarkoittaa permantoa tai maanmyötäistä.

Mikä on sitten parterri puutarhassa? Parterri on harkiten ja järjestelmällisesti istutettu muotopuutarha yleensä kartanoiden ja Euroopassa palatsien välittömässä läheisyydessä. Parterrit toimivat vastakohtana villille ja epäjärjestyksessä olevalle luonnolle. Parterri koostui 1600-luvulla neljästä samankokoisesta korttelista, joissa oli kukka- tai puksipuuistutuksia. Keskellä parterria sijaitsi veistos tai hyvin usein suihkulähde. Jokaisessa korttelissa oli uloimmassa kärjessä sypressi. Parterrit elivät huippukauttaa Ranskassa 1600-luvulla Ludvig XIV hallitessa ja tuolloin perustettiin Versailles'n palatsiin muotopuutarha, jota kopioitiin ympäri Eurooppaa. Suomessa parterrit yleistyivät 1700-luvuilla kartanoiden puutarhoissa.

 

Nykypäivänä harvemmin suunnitellaan muotopuutarhoja tai parterreja. Vanhoihin kartanoihin tietenkin sellaiset sopivat, mutta nykyisille omakotitaloalueille parterrin sopivuus voi olla kyseenalainen. Voihan vanhanaikaisen parterrin pihalleen tekemällä saada ohikulkijoiden huomion heräämään ja naapurit kateellisiksi. Mistä kukakin tykkää. Kauniin kasvimaan tai yrttimaan saa hyödyntämällä parterrin muotoa ja järjestystä.

Itse olen ehkä enemmänkin englantilaistyyppisen maisemapuutarhan kannattaja, luonnollisen näköisiä puutarhoja, jotka on tehty yhtä paljon koettaviksi kuin katsottaviksi. Japanilaisen puutarhan eleettömyys ja minimalistisuus myös viehättävät minua. Meillä on tänä päivänä se etuoikeus, että voimme poimia monista puutarhatyyleistä itsellemme sopivimmat ja miellyttävimmät piirteet.